Our Mission

Eljada verkoopt fair (eerlijke/duurzame) fashion. Dat betekent dat de kleding geproduceerd is op een milieuvriendelijke manier en onder goede werkomstandigheden. Dit laatste houdt in dat de mensen die de kleding maken werken in een veilige gezonde ruimte en een goed en eerlijk loon krijgen. Dit is wat wij eerlijk noemen. We willen dat niet alleen wij winst maken op de kleding die we verkopen. Om die reden hebben we er ook voor gekozen om niet “gewone” kleding te verkopen, maar eerlijke kleding, want dat verdient het om het nieuwe “gewoon” te worden.

Hieronder volgt een uitleg over kleding en de materialen voor de opdruk die wij gebruiken.

Waar wij inkopen

Wij kopen shirts in via Stanley/Stella, vandaar ook een Nederlandse samenvatting van hun Social Report. Voor het volledige (Engelstalige) rapport verwijzen we u naar Stanley/Stella.

Stanley/Stella is een imprint industrie wat betekent dat ze “kale” kleding leveren aan bedrijven, zoals Eljada, die de kleding verder bewerken tot hun eigen product.

Stanley/Stella heeft in 2015 veel moeite gedaan om hun Fair Wear gedragscode duidelijk te maken.

Naast de CAP-monitoring, Common Agricultural Policy (‘het algemene agrarische beleid’), wat elke 2 á 3 maanden gebeurt heeft Stanley/Stella ook een eigen controlesysteem waarmee ze elk onderdeel van het proces kunnen zien, zodat ze bijna dagelijks een update hebben van de werkomstandigheden.
Onderdeel van dit controlesysteem is dat ze ook gelijk kijken naar de afvalbewatering en andere milieuzaken.

Naast deze controles heef Stanley/Stella ook fabrieken toegevoegd aan een speciaal werk-leer-programma, waardoor de medewerkers daar meer kwaliteit kunnen bieden.

Stanley/Stella heeft in Brussel een hoofdkantoor en een team in Bangladesh die dus de fabrieken en de omgeving bezoekt.

Type producten

Duurzaamheid zit in het DNA van Stanley/Stella, dus maken ze alleen gebruik van:

 • Organische materialen (zoals organisch katoen);
 • Natuurvezels (zoals linnen);
 • Duurzaam materiaal (zoals Lenzing® Tencel® en Modal®) en
 • Gerecycled materiaal (zoals gerecycled polyester)

Waar komt het vandaan?

Stanley/Stella heeft in 2015 producten laten maken in:

 • 99,41% uit Bangladesh (t-shirts, polo’s, gebreide tops, sweaters)
 • 0,28% uit Portugal (t-shirt en gebreide tops)
 • 0,06% uit Turkey (sweaters)
 • 0,25% uit China (jassen, vesten, shawls)

De producten die Eljada verkoopt zijn daarnaast allemaal nog bedrukt in Nederland.

Krijgt iedereen eerlijk betaald?

Stanley/Stella heeft een open boek beleid, zodat alle partijen die deelnemen aan de handel kunnen zien hoeveel geld iets kost en oplevert. Hierdoor wordt de inkoopprijs pas bepaald als de materiaalkosten, de loonkosten en andere kosten eerlijk zijn overlegd.
Stanley/Stella is niet het goedkoopste, omdat ze eerlijk willen handelen en daarnaast duurzame kwaliteit willen leveren. Hierdoor is het niet mogelijk om mee te doen met de laagste prijzen.

Waar wordt op gelet met werkomstandigheden.

Stanley/Stella heeft veel contact met hun leveranciers / fabrieken. Het team in Brussel, en juist ook degenen die in Bangladesh zitten hebben bepaalde “key-checks” waaraan (nieuwe) leveranciers moeten voldoen.

Partners moeten minimaal voldoen aan:

 • Bezoek aan fabrieken
 • Verwerven en controleren van certificaten (GOTS/OCS, Oeko-Tex 100, BSCI, SEDEX, WRAP, ACCORD)
 • Controleren van de fabrieken (met bijv. de checklist van Fair Wear Foundation)

De hele fabriek moet daarnaast ook bereid zijn om te investeren in CSR (Corporate Social Responsibility) zodat iedereen goed kan profiteren en innoveren.

Voor overige punten of uitbreiding van genoemde punten over de werkomstandigheden verwijzen we u naar het volledige rapport via fairwear.org. Hier kunt u ook de resultaten per fabriek vinden.

 

Waarmee wij bedrukken

De folie die wij gebruiken voor de opdruk op de kleding zijn PVC vrij en hebben het Oeko-tex keurmerk. Oeko-tex is een van origine Duitse organisatie. Oeko (Öko) staat voor Eco en Tex slaat op textiel. Dit keurmerk richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.  Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.

ELJADA FASHION